Fietsen

Fietsen zijn haast niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. We gebruiken de fiets om boodschappen te doen, als vervoersmiddel voor woon-werkverkeer en om ons te ontspannen. Van kinds af aan worden we al vertrouwd gemaakt met dit milieuvriendelijke vervoermiddel, en voor oudere mensen is fietsen de ideale manier om fit te blijven. Voor wie van grotere uitdagingen houdt is er natuurlijk de wielersport. De wielersport bestaat uit verschillende disciplines en houdt veel meer in dan alleen maar wielerkoersen voor gedreven fietsers. Ook baanwielrennen, BMX-wedstrijden en mountainbiken zijn verschillende takken van de wielersport. Dit zijn bovendien Olympische disciplines.

Deze verschillende takken van de wielersport vragen uiteraard aangepaste fietsen. Fietsen waarmee wielerkoersen gereden worden zijn helemaal niet dezelfde als deze waar bijvoorbeeld mountainbiketochten mee gereden worden. Wil je jezelf toeleggen op een bepaalde tak van de wielersport, dan moet je hier uiteraard rekening mee houden. Fietssport beoefen je ook met aangepaste kledij. Een rennersshirtje dat goed ademt, een rennersbroek met zeem om zadelpijn te vermijden en speciale schoenen die kunnen vastklikken in je pedalen geven je het nodige comfort om in de best mogelijke omstandigheden een wedstrijd te rijden. Ook al lijkt fietsen een veilige sport, toch gebeuren elk jaar weer verschillende ongelukken. Daarom is het belangrijk dat je je tijdens het fietsen goed beschermt. Een goede fietshelm is onmisbaar en een fietsbril beschermt je ogen tegen felle zon, wind en insecten.

Als recreatieve fietser heb je uiteraard geen speciale fiets nodig. Recreatief fietsen kan net zo goed met een ouderwetse omafiets of een elektrisch aangedreven fiets. De keuze voor een bepaalde fiets hangt helemaal af van je eigen smaak en wensen. Ook de kledij is tijdens het recreatief fietsen niet zo heel belangrijk. Trek wel altijd iets aan waar je jezelf lekker in voelt: een schoen die comfortabel zit, een shirt met een jasje eroverheen en een gemakkelijk zittende broek of rok. Gebruik je je fiets om naar het werk te rijden, dan is het handig om reservekledij met je mee te nemen. Door een lange fietstocht kun je behoorlijk gaan zweten en dan is het wel zo fijn als je andere kledij kunt aantrekken om de dag op kantoor door te brengen. Ook bij recreatief fietsen is veiligheid belangrijk. Denk er dus aan dat je altijd een fietshelm draagt. Vergeet vooral ook geen regenkledij: altijd handig in een land als Nederland!

Hoewel een goede fiets niet goedkoop is, is fietsen een vrij goedkope sport. Wanneer je jouw fiets eenmaal aangekocht hebt, heb je geen speciale infrastructuur nodig om je favoriete sport te beoefenen. Ook goede fietskledij hoeft helemaal niet veel te kosten. Je kunt natuurlijk gaan voor fietskledij van de duurdere merken, maar in principe is goedkopere kledij vaak net zo goed. Wat besparen op je fietsuitrusting is natuurlijk altijd interessant. Zo houdt je nog wat extra over voor dat welverdiende drankje na je lange fietstocht.

Related Posts

ezy