De Tour de France van 2019

In de zomer is het eindelijk weer zover. Het evenement waar de meeste wielerliefhebbers het hele jaar naar uitkijken, de Tour de France, vindt op dat moment plaats. Steevast kun je als fan in juli genieten van drie weken lang nagenoeg elke dag drama en spektakel, en is er zelfs op de rustdagen vaak ook meer dan voldoende te beleven voor iedereen. Meerdere televisie programma’s doen verslag van alle gebeurtenissen in Frankrijk en alles omtrent de Tour.

Net als tijdens voorgaande jaren zullen er weer aardig wat Nederlandse renners deelnemen aan de Tour van 2019. Het gaat vrij goed met het Nederlandse wielrennen na een aantal jaren die wat magerder waren. Maar de afgelopen drie tot vijf jaar rijgt men de successen als het ware aaneen. Gevolg hiervan is natuurlijk dat fietsen in het bijzonder, maar al helemaal de Tour de France steeds populairder wordt in Nederland. Omdat Frankrijk niet al te ver weg is gaan er daarom iedere zomer vele mensen die kant op, om een glimp van de ronde op te vangen.

Het mooiste zijn voor de meesten toch de etappes die door de bergen heen voeren. Zowel in de Alpen als in de Pyreneeën wordt altijd een paar dagen gefietst, met hier en daar een aankomst boven op een berg. Dit zorgt bijna altijd voor vuurwerk tussen de beste renners en favorieten voor de eindzege. Ook in de tijdritten valt veel te zien en wordt veel verschil gemaakt, al zijn deze vaak wel iets minder spectaculair om naar te kijken.

Het parcours

Een onderwerp waar ieder jaar veel discussie over wordt gevoerd zijn de ritten die afgelegd moeten worden. Vaak kijken de fans al maanden uit naar het bekend worden van het parcours voor een bepaalde jaargang. Niet zo heel vreemd, want je wil natuurlijk weten of je favoriete berg of finishplaats dit jaar weer voorbij gaat komen. Voor wielrenners zelf kan een bepaald parcours hun kansen op de winst van ritten of de eindzege aanmerkelijk vergroten of verkleinen, zoveel zelfs dat dit kan bepalen of ze de ronde wel of niet graag willen rijden.

Voor 2019 start de Tour de France dit keer niet heel ver van huis. Om precies te zijn gebeurd dit namelijk in het Belgische Brussel. Aldaar op de Grote Markt wordt het startschot voor deze jaargang gegeven op zaterdag 6 juli. Vervolgens zal de ronde na een paar etappes al snel in thuisland Frankrijk binnenkomen en daar het grootste gedeelte van de tijd blijven. Voor een land als België is het wel een enorme eer om een dergelijke start te mogen organiseren. Het staat erom bekend dat ontzettend veel mensen hier fan zijn van wielrennen en de ronde altijd zeer nadrukkelijk volgen.

Related Posts

ezy