Wat kan Tom Dumoulin nog meer

Gek genoeg hadden heel veel mensen aan het begin van de loopbaan van Tom Dumoulin misschien niet gedacht dat hij het ooit zo ver zou schoppen dan daadwerkelijk gebeurd is. Dat de Limburger talent had voor fietsen en een aardige ronde kon rijden was wel duidelijk, maar inmiddels is hij uitgegroeid tot één van de beste ronderenners ter wereld. De competitie houdt daarom overal rekening met hem en zal zeker twee keer nadenken voordat men de strijd aangaat.

Na een aantal jaren waarin Dumoulin steeds beter aan het professioneel wielrennen begon te wennen, vormde hij zich langzaam tot de specialist die hij nu is. De tijdrit is nog altijd de discipline waarop hij het meeste winst boekt op de concurrentie en eigenlijk ongenaakbaar is. Zijn klimkwaliteiten zijn inmiddels van dusdanig niveau geworden dat hij zich met iedereen kan meten in welke ronde dan ook, of dit nu één van de grote drie ronden is of een kortere.

Als gevolg had dit dat de momenteel beste klassementsrenner van Nederland en de Benelux het voor elkaar kreeg om de Giro d´Italia een paar jaar geleden te winnen. Niemand had dit tot daarvoor echt voor mogelijk gehouden, maar Dumoulin maakte de hooggespannen verwachtingen waar en wist de Roze Trui na een knotsgekke ronde vast te houden.

Er gebeurde onderweg van alles en de gedachten gingen bij menig toeschouwer nog wel eens terug naar Steven Kruiswijk, die een jaar daarvoor nog op hartverscheurende wijze de ronde vlak voor het einde uit handen had gegeven. Dumoulin overkwam dit gelukkig niet. Na een fantastisch aantal bergetappes en oersterke tijdrit bracht hij het Roze naar Milaan waar hij eindelijk kon genieten van zijn welverdiende overwinning.

Vorig jaar werd het allemaal nog spannender nadat Tom Dumoulin erg dicht bij de eindzege in de Tour de France was. Dit wordt toch altijd wel door iedereen gezien als de grootste prijs die een wielrenner kan winnen. Helaas was de al eveneens verrassende winnaar dit keer de Brit Geraint Thomas. Hij was eigenlijk als knecht van Chris Froome begonnen aan de ronde, maar was zo sterk dat hij de gele trui niet meer uit handen gaf. Dumoulin won de tijdrit en werd tevens tweede in het klassement. In 2019 zal de Limburger zeker een nieuwe poging wagen om de eindzege in de wacht te slepen.

Related Posts

ezy