De Utrechtse Elfsteden fietsroute

De Friese Elfstedentocht, oorspronkelijk een schaatsroute die langs de elf steden van de provincie Friesland voert, wordt sinds 1912 ook op de fiets afgelegd. De fietstocht behelst 235 km en wordt jaarlijks met Pinksteren door duizenden deelnemers verreden, waarbij fietsenmakers met bestelwagens, die wellicht voorzien zijn van een bedrijfswageninrichting van worksystem, de deelnemers van dienst zijn bij eventuele fietsdefecten. Naast de Friese fietselfstedentocht is er sinds kort ook een Utrechtse fietselfstedentocht. Deze nieuwe fietsroute kan beschouwd worden als een van de mooiste fietstochten die Nederland rijk is.

Langs de elf steden van de provincie Utrecht

De Utrechtse Elfsteden fietsroute behelst 203 km en kent zes verschillende etappes. De fietstocht is voor wielrenners in een dag te verrijden, maar fietsers die wat vaker willen pauzeren en de tocht puur voor de ontspanning ondernemen, kiezen misschien voor een etappe per dag. Etappe A omvat het traject tussen de stad Utrecht en de stad Woerden. Etappe B gaat verder via Oudewater, Montfoort en IJsselstein naar Vianen. Etappe C vertrekt vanuit Vianen en gaat via Wijk bij Duurstede naar Rhenen. Etappe D behelst het traject tussen Rhenen en Amersfoort en etappe E gaat verder via Bunschoten naar Baarn, een stad met vele bezienswaardigheden. De laatste etappe verbindt Baarn tenslotte met de stad Utrecht, waar de fietsroute zowel begint als eindigt.

Prachtig natuurgebied en historische bezienswaardigheden

Fietsers die van bos en een heuvelachtig landschap houden, komen tijdens deze route aan hun trekken. Het laatste stuk van etappe C en de eerste helft van etappe D gaan door het gebied van de Utrechtse heuvelrug, waar de stad Rhenen ligt. Qua natuur is dit gedeelte van de Utrechtse fietselfstedentocht wellicht het mooist. Maar op cultuur-historisch gebied kent elke stad langs deze fietsroute een eigen unieke geschiedenis, waarvan de historische bezienswaardigheden onderweg getuigen.

Related Posts

ezy