Fietsen over de Veluwe

Het grootste en meest oorspronkelijke natuurgebied van Nederland, de Veluwe, is een ware belevenis. Weinig delen van ons land zijn zo geschikt om vakantie te vieren. De woestheid, de prachtige natuur en de pittoreske dorpen hebben een bijna on-Nederlandse charme. Er zijn talrijke fietsroutes langs en dwars door dit prachtige natuurlijke gebied. We zetten hier een paar van haar mooiste fietsroutes voor je op een rijtje.

Hanzeroute Noord

De Veluwe was één van de gebieden die Duitse handelslui moesten doortrekken met hun waren, om zo de Hanzesteden aan de Zuiderzee en de Hollandse provincies te bereiken. Veel van de huidige fietsroutes hebben een pad dat door deze kooplieden werd gebruikt, een zogenaamd “Hessenpad”, als basis. Met deze route volg je voor een groot deel deze paden, waarlangs je oude Hanzestadjes zoals Hattem en Elburg aandoet. Geniet van de geschiedenis en rust uit op een terras in de historische kernen van deze plaatsjes. De Hanzeroute is ongeveer 52 kilometer lang.

Wildroute

In de bossen van Epe heerst de rust en de natuur. Deze oude wouden, die afgewisseld worden door een schakering van heidevelden, vormen een toevluchtsoord voor wild. Via diverse wildkijk ramen en uitkijkhutten onderweg maak je een goede kans om edelherten, wilde zwijnen en vossen te spotten. Deze route is gemaakt voor mensen die de voorkeur geven aan een fietstocht door de natuur in plaats van door cultuurlandschap. De wildroute is ongeveer 51 kilometer in lengte.

Veluwezoomroute

De Veluwezoom ligt op het zuidelijke deel van het gebied. Hier voert het pad je langs landgoederen, kastelen, arboreta en buitenplaatsen. Het terrein wisselt tussen bossen en zandverstuivingen, en mondt uit in de uiterwaarden van de Nederrijn. Verschillende plaatsen met een lange geschiedenis, zoals Doorwerth, Wageningen en Arnhem zijn onderdeel van de route. De Veluwezoom route heeft een lengte van zo’n 45 kilometer.

Route Royale

Deze fietstocht leidt je door de uitgestrekte bossen van Kroondomein Het Loo. Eeuwen van landschapsbeheer en wildbeheer ten behoeve van de koninklijke familie zijn hier zichtbaar. Via een tocht die dwars door het hart van de Veluwe voert, bereik je Apeldoorn en het Oranjepark. Je bent welkom bij Paleis het Loo en de vele kleine buurtschappen daaromheen voor een kop koffie of een stuk taart – zie ook de geweldige baksels bij jeEigenTaart. De Route Royale is zo’n 32 kilometer lang.

Militaire Erfgoedroute

De geschiedenis van militaire trainingsoorden, luchtlandingen en manoeuvres op de Veluwe gaat ver terug. Deze ambitieuze fietstocht brengt je langs vroegere en huidige plaatsen verbonden aan deze geschiedenis. De restanten van de Grebbelinie, Operatie Market Garden bij Oosterbeek en Arnhem, en de militaire oefenterreinen bij Otterlo en Harskamp vormen daar onderdeel van. Ook zijn de zeven grote historische barakken van Ede te bewonderen. De Militaire Erfgoedroute is ongeveer 63 kilometer lang.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *