De Vuelta van 2020 in Nederland

Het is Nederland wederom gelukt om de start van een grote wielerronde binnen te halen. In 2020 zal de Spaanse Vuelta namelijk in het midden van het land, om precies te zijn in Utrecht, starten. Diezelfde stad had een aantal jaar geleden al de eer om de start voor de Tour de France, de ronde der rondes, te mogen verwelkomen. Het is inmiddels de tweede keer dat de Vuelta in Nederland begint want eerder gebeurde dit in 2009 in Assen. Tussendoor was ook al een keer de start van de Tour in Rotterdam en die van de Italiaanse Giro in Den Bosch.

Nadat men met een ploegentijdrit in en om de stad zelf begint voeren er vervolgens nog een aantal ritten door Nederland. Zo is de start van de tweede etappe in Den Bosch en finished deze wederom in Utrecht. De derde rit zal in Breda zowel starten als eindigen, alvorens het gehele circus naar Spanje zelf vetrekt.

Opvallend genoeg is er geen enkel land buiten de organiserende landen zelf om dat zo vaak een start voor een grote wielerronde mag organiseren als Nederland. Omdat er ooit ook al eens een etappe van de Giro in Utrecht finishte is dit straks zelfs de enige plaats ter wereld die alle drie de grote ronden een keer heeft mogen ontvangen.

De reden dat grote rondes graag Nederland aan doen is het topsport klimaat dat er heerst en het feit dat het lucratief is. De steden die zich beschikbaar stellen als start- of finish plaats van de grote ronden werken graag mee aan alle wensen van de organiserende organen, waardoor het makkelijker samenwerken wordt voor iederen. Het lijkt daarom zeker niet uitgesloten dat er in de toekomst vaker grote ronden naar Nederland gaan komen. Voorlopig is de Vuelta start in Utrecht in 2020 in ieder geval weer een mooi vooruitzicht.

Related Posts

ezy